Belgia sõjaväes on salafiste, neonatse ja kurikuulsate motojõukude liikmeid. Millistesse rühmitustesse nad kuuluvad, ei taha kaitseministeerium öelda. Küll on aga teada, et neli neist kuulub Soomest alguse saanud välismaalastevastaseid patrulle korraldavasse organisatsiooni Soldiers of Odin, mis tegutseb Belgias selle aasta algusest, vahendab ajaleht De Morgen.

Belgia sõjaväe jaoks on need 50 probleemset juhtumit vähemalt tülikad. Seda enam, et jutt käib isikutest, kes saavad sõjalise väljaõppe ja kellel on töökohas ligipääs relvadele ja laskemoonale. Ometi ei saa sõjaväe juhtkond neile niisama lihtsalt ust näidata.

„Inimestel on vabadus liituda,“ kommenteeris Belgia kaitseministri Steven Vandeputi pressiesindaja Laurence Mortier. „Seda garanteerib põhiseadus. Nii kaua, kuni inimene ei pane toime tegusid, mis ei ole sõjalise ametiga ühendatavad, võib ta teenistusse jääda. Aga seda jälgitakse.“

Vandeputi eelkäija kaitseministri ametis Pieter De Crem oli kindlalt selle poolt, et äärmuslastel tuleks sõjaväes teenimine keelata. Praktikas oli see aga võimatu, sest puudus juriidiline alus. Nii kaua, kuni jutt käib rühmitustest või organisatsioonidest, mis pole seadusega keelatud, võivad sõjaväelased nendesse kuuluda.

Et nende arvu võimalikult palju piirata, võeti mõned aastad tagasi kasutusele rangem valikuprotseduur. Kes täpselt sobib Belgiat teenima, võib kaitseministeerium ise otsustada. Kui aga kord juba teenistuses ollakse, ei saa luureteenistus palju rohkem teha, kui sõdureid silmas pidada.

Kui keegi näib olevat kahtlase organisatsiooni liige, hakkab ADIV/SGR teda jälgima ja ta kutsutakse vestlusele. Belgia armee neli odinlast on kõik ülemuste ette vaibale kutsutud. Üks neist olevat rühmitusest välja astunud.

Juba 2006. aastal tuli päevavalgele, et mõned sõjaväelased olid äärmusorganisatsiooni BBET (Bloed, Bodem, Eer en Trouw – Veri, Muld, Au ja Truudus) liikmed ning kavandasid rünnakut. Läbiotsimistel kasarmutes leiti aukartustäratav relvaarsenal. Ka islamiäärmuslusest ei ole Belgia sõjavägi vaba. Verviers’st pärit džihadist Lotfi Aoumeur sai oma väljaõppe Belgia sõjaväes. Eelmisel aastal ähvardas ta Islamiriigi võitlejana rünnakutega Belgias.