Kas juhtum paljastab julgeolekuagentuuri käpardlikkuse on iseasi, aga hoolimata varasematest NSA direktori Keith Alexanderi väidetest, et kahju on tohutu, ei ole mitme erineva allika väitel endiselt teada, mida täpselt serveritest minema viidi. On võimalik, et seda, mitu dokumenti ja millist informatsiooni neist oli võimalik täpselt koguda, ei saadagi kunagi teada või seda vähemalt mitte varem, kui vilepuhuja meedia vahendusel midagi uut avaldada lubada ei ihka.

Allikate väitel on võimalik ainult spekuleerida, julgeolekuagentuuri enda arvates võib tegu olla USA liitlasi (Suurbritannia, Kanada, Austraalia ja Uus-Meremaa) puudutava materjaliga.

20 000 ülisalajast dokumenti

Edward Snowden lasi Hawaii saarel asuvast Booz Allen Hamiltoni konsultatsioonifirmast jalga 20. mail 2013, üheotsapiletiga sõitis ta kommunistliku Hiina territooriumil paikneva "ühe riigi, kahe süsteemi" alusel majandava Hongkongi erihalduspiirkonda, maha jäi temast 200 000 dollari suurune kuupalk, postitantsijast tüdruksõber, stabiilne karjäär, ohvitserist isa ja kohtuametnikust ema.

Kindlalt kohal, võttis Snowden ühendust Guardiani ajakirjaniku Glenn Greenwaldi ja Washington Posti ajakirjaniku Barton Gellmaniga, nendega kohtumisel sai ta jagada ohtralt informatsiooni USA luureagentuuri ärritavast ja ebaseaduslikust tegevusest.

Greenwaldi väitel on tal 20 000 vilepuhuja poolt lekitatud dokumenti, millega on tema sõnul võimalik paljastada Ameerika Ühendriikide jaoks äärmiselt kahjulikku informatsiooni.

Lekitaja jaoks oli asi ülimalt lihtne, sest allika väitel oli julgeolekuagentuuri serveritele kõigil kasutajatel liiga kerge ja lai ligipääsuvõimalus, mistõttu oli süsteemiadministraatorist vilepuhujal võimalik mööda ükskõik millist serverit "ringi uidata" ja ülisalajast informatsiooni koguda.

Ajakirjaniku kaasa kinnipidamine ja puistamine Guardiani toimetuses

Anonüümseks jääda sooviv luureametnik ütles uudisteportaali vahendusel, et valitsusametnikud on "ülekoormatud", üritades lekitatut kindlaks teha, samuti olla siseaudit tegelikult üsna võimetu kahjude hindamisel.

Informatsioon julgeolekuagentuuri teadmatusest tuli avalikuks vahetult pärast seda, kui Greenwaldi partner David Miranda pühapäeva hommikul teel Rio de Janei-rosse Heathrow lennujaamas kinni peeti ja teda ligi 9 tundi terrorismivastase seaduse alusel küsitleti. Briti valitsus on politseiga päri ja teatas eile, et isik peeti kinni riigi julgeoleku kaitseks.

Guardiani peatoimetaja avalikustas hiljuti, et Briti luureagentuuri GCHQ personaal külastas 20. juulil ajalehe peakontorit eesmärgiga hävitada kogutud materjali. "Te saite juba lõbutseda. Nüüd me tahame neid asju tagasi!" olevat öelnud ametnik.