Luksemburgi välisministri Jean Asselborni sõnul peab esikohal olema solidaarsus, vahendab Süddeutsche Zeitung. „Ükski liikmesriik ei või öelda: meil pole pagulaste vastuvõtmise traditsiooni,“ ütles Asselborn, kelle sõnul tuleb kõigis Euroopa Liidu liikmesriikides luua pagulaste vastuvõtmise võimalused. „Euroopa Liidu väärtused peavad kehtima kogu ühenduses,“ jätkas Asselborn. „Keegi ei tohi öelda: me ei taha moslemeid või musti.“

Praeguse pagulastekriisi lahendamiseks pole Asselborni hinnangul vajalik mitte ainult Euroopa Komisjoni pakutud pagulaste jaotamise kvoodisüsteem, vaid asüüliprotseduuride täielik ühtlustamine Euroopas. Euroopa Liit peaks kogu asüüliprotseduuri oma kätte võtma.

Euroopaliku orientatsiooniga, aga rahvuslikult juhitud asüülisüsteem viib Asselborni sõnul uskumatute erinevusteni riikide vahel. Seetõttu tuleks Maltal asuv Euroopa asüülitoetusbüroo (EASO) välja arendada Euroopa pagulasametiks, mis hoolitseks kogu Euroopa Liidu ulatuses selle eest, et rakendatakse samu standardeid. Siis oleks vajalik ka vastav Euroopa kohtuinstants.

Sellise Euroopa ameti eeskujuna tõi Asselborn esile Euroopa patendiameti Münchenis.

Õigus Euroopas vastuvõtmisele peaks olema ainult tagakiusatutel, toonitas Asselborn. „Me ei saa kõiki inimesi vastu võtta, kes tulla tahavad,“ ütles minister. Euroopa Liit peab tema sõnul seal, kus võimalik, Aafrika riikidega tagasivõtmislepingud sõlmima. Sinna juurde kuuluks ka finantsabi, näiteks õpinguvõimaluste loomine tagasipöördujatele.