"Me ei saa välistada doomino-efekti Ida-Euroopas, kui Brexit toimub," ütles Asselborn, vahendab ERRi uudisteportaal uudisteagentuuri Reuters.

"Isegi kui britid on otsustavad 23. juunil jääda Euroopa Liitu, siis ei vähenda referendumi tulemus Suurbritannia elanike negatiivset suhtumist EL-i," möönis Asselborn.

Välisminister lisas, et vahel on tal jäänud mulje nagu oleksid Cameronil ja Poola Õiguse ja Õigluse partei (PiS) juht Jaroslaw Kaczynskil vaikiv kokkuleppe pärssida Euroopa Liidu liikmesriikide vahelist lõimumist. "Neil mõlemil tundub olevat sama agenda seoses kriitilise hoiakuga EL-i suhtes," märkis Asselborn.

Suurbritannia peaminister David Cameroni hinnangul on aga referendum EL-i liikmelisuse üle ülima demokraatia näide, mis esindab kõike seda, mille eest seisis neljapäeval mõrvatud Tööpartei saadik Jo Cox, vahendas BBC.

Cameron märkis, et Ühendkuningriik seisab silmitsi eksistentsiaalse küsimusega, millest pärast otsuse langetamist pole enam tagasiteed, kuna tulemus näitab, milline riik Suurbritannia soovib tulevikus olla.

"Kas me valime Nigel Farage (euroskeptilise partei UKIP juht - toim.) visiooni, mis viib Britannia arengust tagasi, pigem lõhestab kui ühendab ühiskonda ja seab küsimuse alla igaühe arvamuse, kes hindab EL-i liikmelisust positiivselt või me valime liberaalse ja tolerantse Suurbritannia, kes ei süüdista oma probleemides teisi," küsis Cameron.

Ühtlasi märkis Cameron, et EL-ist lahkumine oleks tema hinnangul suur viga, kuna see võib viia kuni kümme aastat kestva "kurnava ebakindluseni" ja majanduslanguseni. "Kõrgemad hinnad, madalamad palgad, vähem töökohti, vähem võimalusi noortele - kuidas me saame selle poolt hääletada?," sõnas Suurbritannia peaminister.