Juba suur kõmu tekitanud otsuse tegi Valgevene president Aljaksandr Lukašenka avalikuks külastades eelmisel nädalal Minski lähedal asuvaid põllumajandusettevõtteid.

„Ma küsin teilt otse, sest mu lauale on pandud dekreet, millest olen ka juba rääkinud. See anti mulle seoses, ütleme otse pärisorjusega. Me anname oblasti kuberneridele täielikud õigused: te ei saa lihtsalt tööst loobuda. Ma ütlesin seda juba oma pöördumises rahva poole,“ teatas Lukašenka.

„Asuge tööle, et rahvas ei saaks öelda, et avaldame survet, kuid te ikka ei tea, kuidas hästi töötada. Valitsusasutused saavad uued õigused juba lähima nädala jooksul,“ viitas ta kavatsusele ka dekreet alla kirjutada.

„Ärge arvestage enam täieliku vabadusega,“ lisas Lukašenka pahaendeliselt.

Valgevene vaatlejad märkisid, et Lukašenka lubas juba aprillis anda regioonide juhtidele „personaliotsustes“ võimu juurde. Lisaks sellele on ta kimpus tõsiasjaga, et kogu riikliku sekkumise juures erinevatesse majandusharudesse, lähevad asjad aina allamäge ning lubatud parendusi ei tule kuskilt.

Põllumajandus on endisest kolhoosiesimehest Lukašenkale väga isiklik probleem. Palgad selles sektoris on Valgevene väiksemad, väljavaateid praktiliselt pole ja seega kolivad inimesed massiliselt linnadesse. Iga kolmas valgevenelane elab juba Minskis.

Kõrgkoolide lõpetajaid suunatakse küll maale tööle, kuid peale kahte aastat kohustuslikku ülikooli järgset teenimist põgenevad nad sealt.
Lukašenkal on sellest igatahes küll, presidendi dekreediga lahendatakse see regionaalpoliitiline küsimus, isegi kui see tähendab põhimõtteliselt pärisorjuse sisseseadmist.