Lukašenka märkis, et tõrjerakette, mida Ameerika Ühendriigid kavatsevad Poolasse paigutada, võidakse kasutada mitte ainult nn paariariikidest Euroopa suunas lastud rakettide hävitamiseks, vaid ka selleks, et ise anda tuumalööke, vahendab infoagentuur RIA Novosti.

Valgevene riigipea lisas, et peab USA raketitõrjekilpi tõsiseks ohuks, „sest see on meie piiride juures ja suunatud meie liitlase Venemaa vastu“.

Tema sõnul ei kavatse Valgevene esialgu veel mingeid vastusamme astuda, seda enam, et selleks puuduvad hetkel ka vajalikud vahendid. Kuid Lukašenka ei välistanud, et reaalse ohu tekkimise puhul võidakse vastumeetmed tarvidusele võtta.

President teatas samuti, et toetab Venemaa kavatsust paigutada Valgevenesse oma taktikalised lühimaarakettide kompleksid Iskander, mis oleks Moskva vastuseks USA raketikilbi elementide paigutamisele Poola ja Tšehhi Vabariiki.

Ameerika Ühendriigid kirjutasid 2008. aastal juba alla vastavad kokkulepped Varssavi ja Prahaga. Plaani kohaselt paigutatakse Poola tõrjeraketid ja Tšehhi radarijaam. Venemaa on korduvalt teatanud, et peab seda sammu ohuks oma julgeolekule.

Varem teatas Vene president Dmitri Medevedev oma 5. novembri aastakõnes parlamendile, et paigutab Iskanderi kompleksid Kaliningradi enklaavi.