Valgevene president kuulutas, et tema kümne miljoni elanikuga riik ei saa kunagi olema osa niinimetatud "Vene maailmast" - termin, mille on omaks võtnud Venemaa president Vladimir Putin ja mis on arenenud lähivälismaa kontseptsioonist.

"Need, kes arvavad, et Valgevene on osa nn Vene maailmast, peaaegu ehk juba osa Venemaast, unustagu see mõte ära," ütles Lukašenka. "Valgevene on modernne ja iseseisev riik. Ükskõik, kes meie maale ka peaks tungima, hakkame me vastu. Isegi kui selleks on Putin."

Lukašenka, kes on Valgevene eesotsas olnud alates 1994. aastast, on alati arvestanud Venemaa majandusliku ja poliitilise toetusega, kuid olnud ka valmis tõrjuma Moskva katseid suurendada kontrolli Valgevene varade üle.

Läänes on opositsiooni ja vaba meedia maha surunud Lukašenka tuntud kui Euroopa viimane diktaator, kuid riigi suhted nii Euroopa Liidu kui Ameerika Ühendriikidega on seoses Minski rolliga Ukraina rahukõnelustel soojenenud.

Lukašenka kinnitas, et ta tahab Lääne riikidega suhted normaliseerida ning saatis Moskvale selge sõnumi - ärge oodake Valgevenelt samasugust Läänt trotsivat käitumist.

Valgevene president hoiatas Moskvat, et ei kavatsegi võimult lahkuda. "Rääkides minu pensionile saatmisest, andsin ma Kremlile mõista, et minuga ei lähe see neil läbi," rääkis Lukašenka.