Põhja-Korea armee ähvardas eelmisel nädalal lõunanaabrit "halastamatu" sõjalise löögiga, kui põhjakorealastest ülejooksikute kavatsused õnnestuma peaksid, vahendab BNS.

Rühmitus tahtis aktsiooniga algust teha esmaspäeval 11.30 kohaliku aja (4.30 Eesti aja) järgi kahe Korea vahelisel piiril 60 kilomeetrit Soulist põhjas P'aju linna lähedal, kuid politsei ja julgeolekujõud olid piirkonda viival teel püstitanud tõkked ega lasknud kedagi läbi.

"Aktivistide õhupallidel ei lastud julgeolekukaalutlustel pargist õhku tõusta," rääkis politseiametnik.

Teesulu juures tekkis paar väiksemat kähmlust ja osa aktiviste keeldus lahkumast.

Aktivistid süüdistasid esmaspäeval president Leed kapituleerumises Põhja-Korea korea ähvarduste ees.

"Me ei ole siin selleks, et provotseerida konflikti, vaid et edastada põhjakorealastele tõde. President Leed mäletatakse tulevikus argpüksliku juhina, kes alistus Põhja-Korea ähvarduste ees," ütles aktsiooni üks korraldaja Park Sang-hak.

Kahe naabri suhted on pingelised. Lõuna-Korea president Lee Myung-bak külastas hiljuti vaidlusaluse merepiiri lähedal asuvat saart, mida Põhja-Korea kaks aastat tagasi tulistas.

Soul korraldab 25. oktoobril algavad ja nädal aega kestvad sõjaväeõppused, millest võtavad osa ka riigis paiknevad USA sõjaväelased.

Otsus propagandaaktsiooni takistada peegeldab analüütikute sõnul Souli soovi vältida olukorra destabiliseerumist enne presidendivalimisi. Viimasel ajal spekuleeritakse selle üle, et Põhja-Korea võtab detsembrikuiste valimiste eel ette provokatsioone.

Põhja-Korea on varemgi ähvardanud vastata propagandaaktsioonidele sõjalise löögiga, kuid reedene avaldus oli ebatavaliselt jõuline ning selles nimetati rünnaku aeg ja sihtmärk, samuti lisati evakuatsioonihoiatus. Tegemist oli esimese sellelaadse ähvardusega pärast seda, kui Põhja-Koreas tõusis oma isa Kim Jong-ili surma järel võimule Kim Jong-un.

Lõuna-Korea president Lee on võtnud oma viieaastase ametiaja jooksul Põhja-Korea suhtes jäiga hoiaku ning otsus esmaspäevane aktsioon ära keelata tuli paljudele üllatusena.

"Souli peamine prioriteet on praegu stabiilsus," ütles Põhja-Korea uuringute ülikooli professor Yang Moo-jin, kes nimetas kõige tõenäolisemaks põhjuseks peatseid presidendivalimisi.