Lõuna-Korea ja Jaapani suhted on olnud viimasel ajal pingelised Lee visiidi tõttu saartele, mida peab enda omaks ka Jaapan, mistõttu kutsus Tokyo Soulist koju oma suursaadiku, vahendab BBC News.

Samal ajal külastas Jaapanis kaks ministrit vastuolulist sõjapühamut.

Grupp lõunakorealasi on aga nõuks võtnud vaidlusalustele saartele (koreapärase nimega Dokdo ja jaapanipärase nimega Takeshima) ujuda ja peaksid sinna jõudma kolmapäeval.

Lõuna-Koreas tähistatakse 1910-1945 kestnud Jaapani koloniaalvõimu lõppemise 67. aastapäeva.

„Jaapan on lähedane naaber, sõber, kes jagab peamisi väärtusi, ning on tähtis partner, kellega me peame tegema koostööd, et avada tulevik,“ ütles Lee. „Ometi peame me välja tooma, et Korea-Jaapani suhete ajaloo sassi läinud ketilülid varjutavad ühist marssi parema homse suunas Kirde-Aasia regioonis ja kahepoolsetes sidemetes.“

Üks peamisi probleeme on Lee sõnul Teise maailmasõja ajal Jaapani armee poolt seksiorjadena kasutatud korea naiste kohtlemise küsimus.

Lõuna-Korea väidab, et Jaapan ei ole suutnud esineda ei asjakohase vabandusega ega maksta asjakohast kompensatsiooni. Jaapani väitel lahendati asi kahepoolsete lepingutega Lõuna-Koreaga juba 1960. aastatel.

Jaapanis külastasid poliitikud Jin Matsubara ja Yuichiro Hata enese sõnul eraviisiliselt Yasukuni pühamut, et tähistada Teise maailmasõja lõppu, vaatamata sellele, et peaminister Yoshihiko Noda oli kutsunud valitsuse liikmeid seda mitte tegema.

Tempel on pühendatud Jaapani poolel sõjas hukkunutele, sealhulgas sõjakurjategijatele, ning paljud Jaapani naabrid peavad seda Jaapani sõjaka mineviku mälestusmärgiks.