Lee on neljas Lõuna-Korea endine president, kes on vangi mõistetud. Tema järeltulija Park Geun-hye tagandati 2017. aasta alguses seoses teise korruptsiooniskandaaliga, millega seoses sattus trellide taha ka Samsungi grupi pärija Lee Jae-yong, vahendab Reuters.

Lee Myung-baki süüdistati umbes 10 miljoni dollari väärtuses ebaseaduslikult raha vastu võtmises Samsungilt ja oma luureteenistuselt.

Souli keskringkonna kohus mõistis Lee süüdi umbes 24,6 miljardi vonni (21,77 miljoni dollari) omastamises autoosade tootjalt, mida juhib tema vend, ning altkäemaksude võtmises Samsungilt ja teistelt. Lisaks vanglakaristusele trahviti Leed 13 miljardi vonniga.

76-aastane Lee eitab kuritegude toimepanemist ning väidab, et juurdlus, mis viis kohtuprotsessini, oli praeguse presidendi Moon Jae-ini poliitiliselt motiveeritud kättemaks. Pärast Parki skandaali võimule tulnud Moon lubas läbi viia puhastuse ja on varem kritiseerinud Leed juurdluse eest veel ühe endise presidendi Roh Moo-hyuni üle.

Moon oli Roh’ personaliülem ning neil oli lähedane suhe, enne kui Roh 2009. aastal enesetapu sooritas, olles käinud ülekuulamistel seoses korruptsioonisüüdistustega. President oli sel ajal Lee.