Lõuna-Korea järgmiseks presidendiks valitud Park Geun-hye, kes astub ametisse järgmisel kuul, nimetas Lee sammu äärmiselt kahetsusväärseks, vahendab BBC News.

Presidendi vend Lee Sang-deuk, kes mõisteti eelmisel nädalal korruptsiooni eest kaheks aastaks vangi, ei olnud nende hulgas, kellele armu anti. Spekuleeriti, et Lee Sang-deuki kohtuprotsess viidi nii kiiresti lõpule, et talle oleks võimalik armu anda. Ajaleht Korea Times teatas siiski, et seda ei saanud teha, sest Lee Sang-deuk kaebas kohtuotsuse edasi.

Lõuna-Korea presidendil on põhiseaduslik õigus süüdimõistetuile armu anda ning seda tehakse tihti riigipühade ja ametiaja lõpu puhul. Lee Myung-bak ise on oma ametiajal süüdimõistetuile armu andnud seitsmel korral.

Viimases nimekirjas on Lee lähedane sõber Chun Shin-il ja lähedane poliitiline liitlane Choi See-joong, kes mõlemad olid süüdi mõistetud altkäemaksuvõtmise eest, ning rahvusassamblee endine spiiker Park Hee-tae ja Lee endine abi Kim Hyo-jae, kes mõisteti vangi häälteostmisskandaali järel.

Lee ütles teisipäevasel valitsuse istungil, et pidas kinni seadustest ja põhimõtetest ning armuandmised vaatas üle komitee.

Lee parteikaaslase ja järeltulija Parki pressiesindaja ütles, et otsused eiravad rahva tahet ja need on presidendivõimu kuritarvitamine ning kutsuvad kindlasti esile üleriikliku hukkamõistu.

Opositsioon seadis aga Parki kriitika siiruse kahtluse alla.

„Lee ja Park tegutsevad mõlemad oma eesmärkide elluviimiseks,“ tsiteeris Korea Times demokraatliku ühtsuspartei poliitikut Moon Byeong-ho'd. „Lee saab oma lähedased abid vanglast välja ja Park saab hiljem öelda, et tema oli selle halva kombe vastu.“