Käed seljale seotud kuulis Potgieter, kuidas kolm meest tema 28-aastasel naisel Helenal pükse jalast tirisid, kirjutab The Times.

Siis aga ehmatas keegi väljaspoolt kallaletungijaid ja nad põgenesid. Potgieterite õudusunenägu oli läbi. Tegemist on aga ühe vähese õnneliku lõpuga looga rünnakuteseerias Lõuna-Aafrika Vabariigi valgete buuridest farmerite vastu. Alates 1994. aastast on hinnanguliselt hukkunud 3000 inimest.

Valitsev Aafrika rahvuskongress ANC ei taha valgete farmerite ründamisest midagi rääkida, sest see toob esile võrdlused naaberriigi Zimbabwega. Buuri rahvuslase Eugène Terre’Blanche’i mõrvamine eelmisel kuul tõstis aga teema üles. Rassisuhted halvenesid veelgi pärast seda, kui ANC noorteühenduse juht Julius Malema hakkas kihutuskoosolekutel laulma vana apartheidivastast laulu, mis sisaldab sõnu „tapa buur”.

Ülemkohus keelas laulu ära, kuid Malema jätkas laulu laulmist Zimbabwet külastades, kus kiitis ka president Robert Mugabe maareformipoliitikat, mille raames on viimase kümne aasta jooksul 4000 valgelt farmerilt maa ära võetud.

Pärast Terre’Blanche’i mõrvamist on rünnakud valgete farmerite vastu pidevalt jätkunud. Eelmisel nädalal tapeti kahes eri rünnakus kaks farmerit.

„Terre’Blanche’i mõrv oli ettekavatsetud. Nad hakkasid laulma „tapa buur” ja kuulus buur tapetigi. Ma ei toetanud teda, aga ärge tulge mulle rääkima, et see pole omavahel seotud,” ütles 47-aastane Ian Bothma, kes andis hiljuti sisse taotluse Austraaliasse emigreerumiseks. „Käes on valge elu viimased päevad sellel maal.”

Valitsus ei ole suutnud läbi viia maareformi, mis vastaks mustanahaliste ootustele ja ei hävitaks samal ajal tootlikku põllumajandussektorit.

President Jacob Zuma lubas eelmisel nädalal, et Zimbabwe-stiilis maade äravõtmist ei tule, kuid enamik valgetest seda ei usu. „Ma olen siin sündinud ja kasvanud, aga nüüd on aeg minna,” ütles Bothma.