Rajoy juhitud parempoolne Rahvapartei sai lisaks oma häältele arvestada liberaalse Ciudadanose toetusega. Paraku on neil kahe peale ainult 170 kohta, ent kolmapäevaõhtusel hääletusel oleks olnud vaja absoluutset häälteenamust. Seega oleks Rajoyd pidanud toetama üle poole alamkoja 350 liikmest, ent tegelikult hääletas poolt täpselt 170 ja vastu 180 saadikut.

Järgmine võimalus valitsust moodustada oleks reedel. Seekord oleks Rajoyl vaja üksnes lihthääleenamust ehk seda, et tema poolt hääletaks rohkem saadikuid kui vastu. Olemasolevast 170 häälest piisaks, kui vähemalt üksteist vastasrinna saadikut jääks erapooletuks.

Kolmapäeval valas suuruselt teine ehk sotsialistide fraktsioon sellele lootusele aga külma vett, teatades, et nende 85 saadikut hääletavad ka reedel kindlasti Rajoy vastu. Sama plaanivad teha teised väiksemad parteid eesotsas vasakpoolse Podemosega. Seejärel on parlamendil valitsuse moodustamiseks veel kaks kuud.

Kui lahendust ei saavutata, tulevad aasta lõpus taas erakorralised valimised, mis tähendaks, et Hispaania on aasta jooksul kolm korda parlamenti valinud. Küsitluste põhjal pole aga sugugi garanteeritud, et ka järgmine parlamendi koosseis oleks võimeline kokkuleppele jõudma.

Kolmapäevase hääletuse ajaks oli Hispaania valitsuseta olnud 254 päeva.