Litvinenko mõrva uuriva ametliku raporti järgi tekitas radioaktiivse polooniumi kasutamine Londonis eluohtliku olukorra, mis oleks võinud lõppeda väga ränkade tagajärgedega, vahendab uudisteportaal Business Insider.

Scotland Yardi esindav jurist Richard Horwelli ütles reedel, et on võimatu öelda, kui palju inimesi sai sel saatuslikul päeval Londoni tänavatel toimunud mürgitamise tõttu tervisekahjustusi. "Inimene, kes toob suurlinna südamesse poloolium-210, tegutseb ilma igasuguse austuseta inimelude vastu," sõnas ta.

Raport rõhutab, et kõik olemasolevad tõendid viitavad ümberlükkamatult, et Litvinenko mõrvas oli määrav roll just Kremlil, kust tuli eeldatavasti ka käsk KGB nii-öelda ärajooksik radioaktiivse polooniumiga mürgitada. On tähelepanuväärne tõsiasi, et ühe inimese tapmiseks vajalik polooniumikogus maksab erinevatel hinnangutel umbes 10 miljonit dollarit.

Suurbritannia võimude hinnangul panid võika mõrva toime Venemaa kodanikud Dmitri Kovtun ja Andrei Lugovoi, keda Londonil ei ole õnnestunud Venemaalt kätte saada, kuna Moskva keeldub neid välja andmast.

Ohtliku polooniumi jälgi leiti uurimise käigus nii kontoriruumidest, hotellitubadest kui ka reisilennukitest, samuti jalgpalliklubi Arsenal staadionilt ja veel mitmest kohast, mida kaks agenti oma Londonis viibitud aja jooksul külastasid.

Horwelli sõnul ei ole kahel venemaalasel võimalik ümber lükata tõendeid, mida nende vastu on kogutud. „Lugovoil ja Kovtunil pole usutavaid selgitusi teaduslike leidude ega selle polooniumirea kohta, mille nad endast maha jätsid,“ lausus ta.

Raport avaldatakse täismahus selle aasta viimastel kuudel.