Kohtust öeldi Intefaxile, et pühapäeval toimetati kohtualused Föderaalse Julgeolekuteenistuse (FSB) Lefortovo vanglast Saratovi eeluurimisvanglatesse.

Samuti kinnitasid kohtu allikad, et protsess kuulutati kinniseks — sellele ei lasta ajakirjanikke ega ühiskondlike organisatsioonide esindajaid.

Limonovi advokaat Sergei Beljak ütles enne istungi algust Interfaxile, et kavatseb esitada kohtule taotluse oma kaitstava tõkendi muutmiseks ning nõuda protsessi avalikustamist.

Beljaki sõnul lükatakse istung tõenäoliselt edasi, kuna neljal kuuest kohtualusest pole advokaati. Nende kaitsjad keeldusid Saratovi sõitmast ning süüdistatavad paluvad kohtult määrata neile riiklikud kaitsjad. Kohus on sunnitud nende palve täitma ning annab advokaatidele aega materjalidega tutvumiseks.

Beljak eeldas, et protsess algab reaalselt alles septembris.

FSB pressiteenistuse teatel kavatsesid NBP liider ja funktsionäärid oma kuritegelike kavatsuste elluviimiseks luua Venemaa territooriumil nn. natsionaal-bolševistliku armee, mille relvastamiseks kavandati tulirelvade ebaseaduslikku omandamist.

Süüdistatavate hulgas on NBP liider Eduard Savenko (Limonov), partei laekur ja ajalehe Limonka asutaja Sergei Aksjonov, 2001. aasta märtsis Novokuznetski suundunud rongis kahe Kalašnikovi automaadiga kinni võetud Oleg Laletin ning Saratovis nelja Kalašnikovi ostukatsel vahistatud Vladimir Penteljuk, Dmitri Korjagin ja Nina Silina.

NBP liider Limonov jäeti 1974. aastal ilma Nõukogude Liidu kodakondsusest, ta elas mitu aastat Ameerika Ühendriikides, seejärel kolis Prantsusmaale ning sai 1987. aastal Prantsuse kodakondsuse. 1991. aastal naasis ta Venemaale ning sai 1992. aastal Vene kodakondsuse. Samal aastal astus ta liberaaldemokraatlikku parteisse, ent lahkus sealt peagi tüli tõttu partei liidriga ning asutas NBP.