Hizbollah’ püüd võtta oma kontrolli alla strateegilised objektid on suurendanud survet USA ja Saudi-Araabia toetatud valitsevale koalitsioonile, et nõustutaks opositsiooni nõudmistega 18 kuud kestnud poliitilise kriisi lõpetamiseks, kirjutab Reuters.

Hizbollah koos oma liitlaste druusi võitlejatega võttis oma kontrolli alla mitmed külad Aley piirkonnas. Männimetsaga kaetud mägedelt kostis tulistamist ja plahvatusi.

Viiepäevastes lahingutes on kokku hukkunud 53 ja haavata saanud 120 inimest.

Lahingutegevus rauges, kui druuside juht Walid Jumblatt, kelle toetajad võitlevad Hizbollah’ vastu palus rivaalitsevat druuside liidrit, kes on liidus šiiitidega, vahendada relvarahu läbirääkimisi.

Lahingud lõppesid mitmeks tunniks, kuid enne südaööd algasid kokkupõrked Barooki mäel taas. Barook eraldab druuside piirkonna Shoufi peamiselt šiiitidega asustatud Bekaa oru lõunaosast.

Druusid, kes on ühe islami haru pooldajad, moodustavad vähem kui 10 protsenti Liibanoni rahvaarvust, kuid neil on traditsiooniliselt olnud suur mõjuvõim.

Araabia Liiga välisministrid otsustasid hädanõupidamisel Kairos saata Beirutisse missioon Qatari peaministri juhtimisel, kes vahendaks läbirääkimisi konflikti osapoolte vahel.

Hizbollah nõuab, et talle jäetaks õigus omada relvi võitlemaks Iisraeli vastu, samuti nõuab rühmitus vetoõigust igas valitsuses ning uut valimisseadust, enne kui lubab armeejuhi Michel Suleimani presidendiks valida.