Opositsiooni juhib Hariri poeg 35-aastane Saad Hariri, kes ilmselt lõikab suurimat kasu neljas faasis toimuvatelt valimistelt, teatab Fox News.

Hariri tapmine veebruaris tõi kaasa massilised Süüria-vastased meeleavaldused ning Damaskus oli tugeva surve all sunnitud oma väed Liibanonist välja viima.

Liibanoni valimised algasid pühapäeval ning toimuvad veel kolmel pühapäeval. Uues parlamendis saavutab ilmselt edu praegune opositsioon.

Hariri toetajate põhilubadus on seista vastu äärmuslastele ning ehitada riik üles pärast aastaid kestnud kodusõda ja okupatsiooni.

Ühtlasi on nad lubanud Hariri mõrva põhjalikku uurimist. Paljud süüdistavad mõrvas Süüria või Liibanoni julgeolekuteenistusi või nende käsilasi, Süüria on süüdistused tagasi lükanud.

Praegused valimised on esimesed vabad valimised pärast 1972. aasta parlamendivalimisi. 1975. aastal puhkes riigis kodusõda, millesse sekkusid ka naabrid.

Liibanon erineb ülejäänud araabiamaailmast oma demokraatliku traditsiooni poolest. Riik on olnud demokraatlik alates iseseisvumisest Prantsuse võimu alt 1943. aastal ning valimised säilised ka kodusõja ja Süüria okupatsiooni ajal.

Peamised jõujooned ei jookse siiski mitte mööda parteilist liini, vaid perekonna, klanni või usu liini mööda.

Riigis on 18 erinevat suuremat kristlikku ja islamistlikku sekti, kes kõik seisavad oma huvide eest. Kuigi riigi majandus on madalseisus, ei ole see kujunenud valimistel oluliseks teemaks.