Krasnõi Bori vallidega ümbritsetud lahtises jäätmehoidlas on hoiul kaks miljonit tonni ohtlikke jäätmeid. Ilma kiire soojenemisega saabunud sulaveed paisutasid hoidla sisu üle ääre ning mürgine vesi valgus Ižora jõe kaudu Neevasse ja sealt edasi Soome lahte, vahendab yle.fi.

Sulavetest põhjustatud probleemi tunnistas eelmisel nädalal ka hoidla juhataja Viktor Koljadov, kes palus Krasnobori linnavalitsusel välja kuulutada eriolukord. Kogu piirkonnas eriolukorra välja kuulutamine tähendaks aga seda, et võimud peaks aitama hoidlal probleemi lahendada. Omal jõul ei suuda jäätmehoidla keskkonnareostust peatada - saastunud vee eemaldamine võtaks aega vähemalt kuu ja jäätmejaam ei suuda seda ise teha. Probleem on sedavõrd tülikas, et vastutust toimuva eest ei soovi võtta ei kohalik- ega regionaalvõim.

Loode-Venemaa suurimasse jäätmehoidlasse Krasnõi Boris on ohtlikke jäätmeid kogutud juba 1970ndatest aastatest. Seda peetakse üheks Soome lahe suurimaks reostajaks. Kolm aastat tagasi lubas peaminister Dmitri Medvedev, et hoidla suletakse peagi, kuid seda pole seni juhtunud.