Memos, mille said oma valdusse The Times ja BBC, hoiatatakse, et Briti valitsus töötab 500 Brexitiga seotud projekti kallal ning võib vajada 30 000 lisatöötajat, vahendab BBC News.

Ometi puudub ühtne väljumisstrateegia „erimeelsuste tõttu kabineti sees“, lisatakse dokumendis.

Briti peaminister Theresa May loodab käivitada Euroopa Liidu aluslepingu artikli 50, millega algab ametlik kaheaastane EL-ist lahkumise protsess, järgmise aasta märtsi lõpus.

Lekkinud memost pealkirjaga „Brexit Update“ ja kuupäevaga 7. november võib järeldada, et kulub veel kuus kuud, enne kui valitsus otsustab täpselt, mida tahab Brexitiga saavutada või lepib kokku oma prioriteetides.

Memos kritiseeritakse Mayd, kes „omandab asjade ise lahendamise kuulsust otsustesse ja üksikasjadesse sekkudes“. Memo järgi ei ole tõenäoline, et selline lähenemine oleks jätkusuutlik.

The Times kirjutab, et valitsuses on erimeelsused ühelt poolt välisminister Boris Johnsoni, Brexiti-ministri David Davise ja rahvusvahelise kaubanduse ministri Liam Foxi ning teiselt poolt rahandusministri Philip Hammondi ja ettevõtlusministri Greg Clarki vahel.

„Iga ministeerium on välja arendanud „alt üles“ plaani selle kohta, milline võib Brexiti mõju olla, ning oma plaani „halvima võimaluse“ korral toime tulekuks,“ tsiteerib The Times memo. „Kuigi vajalik, jääb sellest märkimisväärselt väheks selleks, et oleks olemas „valitsuse plaan Brexiti jaoks“, sest selles ei ole paika pandud prioriteete ega seost üldise läbirääkimisstrateegiaga.“

Veel viidatakse memos sellele, et valitsusel ei ole piisavalt ametnikke Brexiti kiireks elluviimiseks ning ministeeriumid arendavad eraldiseisvaid plaane, mille tulemus on üle 500 projekti.

Memo järgi oleks töökoormusega toimetulekuks vaja täiendavalt 30 000 riigiametnikku.

Dokumendis öeldakse, et suurettevõtted „sihivad varsti relvaga valitsuse pead“, et viimane tagaks selle, mida ettevõtted vajavad töökohtade ja investeeringute taseme säilitamiseks.

Briti valitsuse pressiesindaja ütles kommentaariks, et valitsus on keskendunud „Brexiti läbiviimise töö jätkamisele ja sellest eduloo tegemisele“.