Lekkinud dokumendid sisaldavad klientidele suunatud õpetusi, kuidas finantsjärelevalvet ja õiguskaitseorganeid ninapidi vedada. Kuigi paberid pärinevad erinevates maksuparadiisides tegutsevatest vahendusfirmadest, viivad jäljed ajakirjanike sõnul edasi Läti pankadeni.

Korruptsioonikeskus tsiteerib pikalt üht sellist instruktsiooni, mille metaandmed viitavad, et see on koostatud Balti Rahvusvahelise Panga töötaja poolt. Panka on rahapesuga seostatud varemgi. Märtsis mõistsid Läti võimud neile rahapesu tõkestavate nõuete rikkumise eest 1,1 miljoni euro suuruse trahvi.

Dokumendid olgu korras!

Rahapesumanuaal õpetab, kuidas riiulifirma dokumentides võimalikult veenvalt näidata, et firma tegeleb tõesti ametliku tegevusalaga. „Maksete selgitus peab olema sõnastatud võimalikult täpselt,“ öeldakse dokumendis. „Makseid tohib teha ainult firma tegevusalas sõnastatud kaupade eest.“

Samuti seletatakse dokumendis, et lepingutes ja arvetes kirjeldatud kaupade tarnetingimused peavad olema „realistlikud,“ et arvestada rahvusvahelise panganduse rangemaks muutunud nõuetega. „Kaupade puhul tuleb silmas pidada, kuidas toimub „tarnimine“ – kauba kaal, maht, tootja tehase aadress, transporditüüp: maantee, raudtee või laev,“ kirjutatakse paberis. „Kui kaupu „tarnitakse“ väga suures mahus, tuleb märkida tehas, mis asub raudtee või sadama läheduses. […] Kui tootja tehase lähedal pole sadamat ega raudteeühendust, tekib küsimus, kuidas kaupu sadamasse või raudteele toimetatakse.“

Lisaks meenutatakse paberis, et lepingujärgne summa ei tohi ületada 700 000 eurot ja ükski makse eraldi ei tohi olla suurem kui 300 000 eurot – muidu küsivad rahapesuga võitlevad ametnikud transpordidokumente näha.

Jäljed viivad veel kahte Läti panka

Üks samasuguste nõuannete pakkujaid on ajakirjanike väitel Belizel registreeritud riiulifirma Bormilla Solutions, mis tegeleb ametlikult ehitusmaterjalide ja tööriistade müügiga. Bormillas koostatud dokumendi metaandmeid uurides avastasid ajakirjanikud, et teksti autoriks on märgitud inimene, kes töötas Lätis Ukraina suurima panga Privatbanki tütarfirmas. Bormillal on Privatbank Latvias oma konto, nagu ka Panama firmal Kayten Trading, mis tegeleb samasuguste teenuste pakkumisega. Läti riik karistas Moldova rahapesuskandaalis (loe Ärilehe artiklit) süüdistatud panka mullu pangandusreeglite rikkumise eest 2 miljoni euro suuruse trahviga.
"Suurem turvalisus, suuremad võimalused", reklaamib pank end veebis

Kolmas pank, mis tegeleb ajakirjanike hinnangul rahapesunõustamisteenuse vahendamisega, on Ukraina Pivdennõi panga endine tütarfirma Regionaalinvesteeringute Pank, mis kuulub praegu Pivdennõi aktsionäridele.

BIB lubas ajakirjanike küsimustele vastates asja uurida. Regionaalinvesteeringute Pank eitas dokumentide koostamist. Dokumentide metaandmeis mainitud Privatbanki töötaja ei vastanud järelepärimistele.