Filmi leidis USA sõdur Walter Ladziak juba 1945. aastal pommides hävinud Bayreuthi ooperimaja varemeist, kuid see seisis 60 aastat puutumatuna ühe New Yorgi hoone keldris, kirjutab ajaleht New York Daily News. Filmi avastas sealt uuesti Ladziaki vennatütar Francis Cardamone.

„Keldris oli kirst ja selles filmid, millest ühe külge oli torgatud saksa keeles käsitsi saksa kirjutatud silt „Füürer Bayreuthis”, ütles Cardamone. „Mu onu ütles, ‚Oh jessas, filmid.’ Ta oli need täielikult ära unustanud.”

85 aastane Ladziak, kes elab Staten Islandil, rääkis Cardamone’ile, kuidas ta leidis filmid puruks pommitatud Bayreuthi ooperimaja varemetest.

Ladziaki vennatütar saatis filmi telekanali PBS ajalooteemalisele saatele Ajaloo Detektiivid, kuna tal ei olnud endal projektorit, millega filmi vaadata

Filmi uurinud ja telesaates esitlenud Columbia ülikooli professor Gwen Wright kinnitas, et sellel on kujutatud Hitlerit ja ta lähemaid abilisi festivalile saabumas.

„Erutav selle juures on asjaolu, et film heidab pilgu Hitlerile sotsiaalses keskkonnas,” ütles Wright. „Ei ole just palju salvestusi, mis seda näitaksid. Tal ei olnud õiget perekonda ning me olime elevil saama teada, kas film näitab midagi teda ümbritsenud maailmast.”

Uurimise käigus viidi 16-mm film Washingtoni Holokausti memoriaalmuuseumi natsipropaganda ekspertidele ja Kongressi raamatukogu filmiarhiivi. „Ma ei oska teile öelda, mida me avastasime, aga ma võin öelda, et see oli üllatav.”