Laevad, mida juhib lennukikandja Admiral Kuznetsov, kavatsevad 2012. aasta kevadel jääda reidile vähekasutatud Venemaa varustusbaasi Süüria sadamalinnas Ţarţūsis, teatas väljaanne Vene mereväele viidates BNS-i vahendusel.

Ţarţūsi baasi, mis on nõukogude aegadest alates piirkonnas Moskvale kuuluv strateegiline omand, kasutatakse harva, ning praegu pole seal ühtegi Vene alust, ehkki kohal viibib sõjaline ja tsiviilpersonal.

Mereväe pressiesindaja kinnitas laevade Süüriasse saatmise kava, ent eitas, et see on seotud Süüria vägivallaga president Bashar al-Assadile ustavate jõudude ja opositsiooni vahel.

„Vene laevade käik Ţarţūsi ei ole seotud sõjalis-poliitilise olukorraga selles riigis,“ ütles pressiesindaja väljaandele, lisades, et Admiral Kuznetsov kavatseb samuti väisata Beirutit, Genovat ja Küprost.

„See retk planeeriti juba 2010. aastal, kui seal mingeid selliseid sündmusi polnud. Toimunud on aktiivsed ettevalmistused ning pole vajadust seda tühistada,“ kinnitas pressiesindaja.

Venemaa ja Lääs on Süüria olukorra pärast eriarvamusel, Moskva hinnangul ei ole sanktsioonid ja Assadi režiimi survestamine väljapääs.

Izvestija teatas, et Admiral Kuznetsov, mis on Venemaa ainus töökorras lennukikandja,“ alustab teed Venemaa Kaug-Idast detsembris, hoides Euroopast läände ning suundudes Vahemerre läbi Gibraltari väina. Selle pardal on tosinkond lennukit.

Leht märgib, et Admiral Kuznetsov ei saa oma mõõtmete tõttu Ţarţūsi baasis silduda, ent ta asub reidile ning teda varustavad temaga kaasas olevad väiksemad alused. Admiral Kuznetsov väisas Ţarţūsi ka 1995. ja 2007. aastal.