Venemaa samm on viimane märk kahjust, mida põhjustas paranevatele sidemetele tüli Sergei Magnitski surma pärast 2009. aastal vanglas, millest on saanud üks Venemaa kurikuulsamaid inimõigusjuhtumeid, vahendab BNS.

Venemaa keelab sisenemise USA kodanikele, kes väidetavalt on rikkunud Vene kodanike, teiste seas arvatava relvakaubitseja Viktor Buti õigusi, keda Läänes tuntakse „surmakaupmehena“ ning kes on praegu Ühendriikide eeluurimisvanglas, kirjutas kolmapäeval ajaleht Kommersant.

Ühendriigid teatasid eelmisel kuul, et on pannud ametnikud, keda usutakse vastutavat Magnitski surma eest, musta nimekirja. Sellele sammule järgnes Moskva hoiatus, et otsus võib kahjustada kahe riigi suhete taaskäivitamist.

Kommersant tsiteeris asjaga kursis olevaid allikaid, kelle sõnul on Venemaa koostatud nimistus mitukümmend ameeriklast.

Lehe andmetel on nimekirjas ilmselt USA narkovastase agentuuri ametnikud, kes on seotud Buti ning narkootikumide smugeldamise eest kinni võetud Vene piloodi Konstantin Jarošenko asjaga.

„Nimekirja ei avalikustata. Ameeriklased ei avalda nende oma ja meie ei näita enda oma,“ ütles ametnik väljaandele.

Teise allika sõnul on tegemist ulatusliku inimeste ringiga, kes on seotud kõikvõimalike Vene kodanike õigusi puudutanud juhtumitega.

Venemaa asevälisminister Sergei Rjabkov keeldus kinnitamast teadet, et must nimekiri on valmis. Ent ta osutas, et sellesse lisatakse „iga ameeriklane, kes on süüdi venemaalaste õiguste rikkumises“.