Diplomaatide ja saatkonnatöötajate jälitamine ja tülitamine muutus oluliselt agressiivsemaks pärast Ukraina kriisi algust, kinnitas välisministeeriumi pressiesindaja John Kirby ajalehele.

Washington Posti andmeil väljub venelaste tegevus harjumuspärase jälitustegevuse raamidest ja võtab kohati puhtkriminaalsed mõõtmed. Mõnikord murti diplomaatide kodudesse sisse, et nende toamööbel ümber paigutada või kõik tuled ja telerid sisse lülitada ja lahkuda. Endistest ja praegustest diplomaatidest allikad väitsid lehele, et ühe memo järgi roojas sissemurdja täis USA diplomaadi elutoa vaiba. Barack Obama esimesel ametiajal murti sisse Moskvas töötava kaitseatašee korterisse ja tapeti tema koer. Teised Moskvas töötavad diplomaadid kaebavad liikluspolitsei pideva ahistamise ja läbilõigatud autokummide üle.

„Pärast Putini võimuletulekut tegeleb Venemaa järjest agressiivsemalt nähtamatu sõjaga kõikjal Euroopas,“ ütles Norm Eisen, endine USA suursaadik Tšehhis. „Nüüd maksab ta kätte Ukraina eest kehtestatud sanktsioonide ees. Ohtralt tõendatud ahistamine on nähtamatu sõja üks rinnetest. Nad ründavad Ameerika diplomaate sõna otseses mõttes seal, kus nad elavad.“

Vene saatkonna pressiesindaja selgitas ajakirjanikule, et diplomaatias kehtib vastastikkuse reegel ning ka USA-s töötavatel Vene diplomaatidel on viimastel aastatel esinenud „teatud probleeme“. Endine kaitseministeeriumi töötaja Evelyn Farkas kinnitas, et USA ei tee venelaste suhtes midagi, mis oleks võrreldav eelkirjeldatud ahistamise näidetega.