2002. aastal kirjutatud raportis „Operatsioon Tiberius“ leiti, et põrandaalused sündikaadid kasutasid oma kontakte vabamüürlaste hulgas korrumpeerunud politseinike värbamiseks Scotland Yardist, ning tehti järeldus, et tegemist on organiseeritud kuritegevusega seotud korruptsiooni ühe keerulisema aspektiga, mille vastu tõendeid leida, kirjutab The Independent.

Salajases raportis leiti, et Londoni idaosa East Hami linnaosa politseinikud, kes kuulusid vabamüürlaste hulka, püüdsid välja selgitada, milliseid detektiive teistest politseijaoskondadest kahtlustati seotuses organiseeritud kuritegevusega.

Vabamüürlasi on juba ammu kahtlustatud selles, et nende liikmed töötavad õiguskaitsesüsteemis – kohtutes ja politseis.

Poliitikud ja meedia heidavad sellised ideed tihti kõrvale kui vandenõuteooriad. „Operatsioon Tiberius“ on teine salajane politseiraport, mille The Independent on viimase kuue kuu jooksul avaldanud, milles on juttu vabamüürlastest.

2008. aasta raportis „Projekt Riverside“, milles oli juttu tõsise organiseeritud kuritegevuse agentuuri ebaseaduslikest erainvesteeringutest, räägiti samuti, et kurjategijad püüdsid väidetavalt korrumpeerida politseinikke vabamüürlaste kaudu, et saavutada oma huvide elluviimist.

Mure vabamüürlaste mõju pärast õiguskaitsesüsteemile sundis Suurbritannia endist siseministrit Jack Straw'd 1998. aastal andma korralduse, et kõik politseinikud ja kohtunikud peavad deklareerima vabamüürlaste liikmeks olekut.

Suurbritannia 43 politseiüksusest kümme keeldus sellest osa võtmast ning see korraldus tühistati kohtuasja alustamise ähvardusel. Inglismaal ja Walesis on vabamüürlaste suurmeister Kenti hertsog prints Edward. Inglismaa ühendatud suurloož keeldus pühapäeva õhtul kommenteerimast.

The Independent paljastas eelmisel nädalal, et „Operatsiooni Tiberius“ käigus leiti, et organiseeritud kuritegelikud sündikaadid nagu Adamsi perekond ja David Hunti juhitav jõuk olid võimelised Londoni politseisse sisse imbuma, kui seda vaid tahtsid.