Leedu poliitikaanalüütikud on nimetanud juhtunut häbiväärseks provokatsiooniks ja osaks Vene poliitilisest propagandast, teatab BNS.

Vene presidendi Vladimir Putini peetud kõnele järgnes tseremoonial Oleg Gazmanovi etteaste. Varemgi end aktiivselt Vene propaganda teenistusse andnud Gazmanov esitas laulu "Sündinud Nõukogude Liidus", mille taustal näidati suurt Nõukogude Liidu kaarti.

"Raske on mõista, kuidas niisuguseid tekste saab esitada Vene Föderatsiooni põhiseaduse 20. aastapäeval, ütles Leedu eksvälisminister Ušackas reedel BNS-ile ja lisas, et tema ja teised tseremoonial viibinud diplomaadid olid "sügavalt hämmastunud".

Laulu tekst sisaldab sõnu "Ukraina ja Krimm, Valgevene ja Moldova - see on minu riik. Sahhalin, Kamtšatka, Uurali mäed - see on minu riik! Krasnodar, Siber ja Volga, Kasahstan, Kaukaasia ja Balti riigid ... Ma sündisin Nõukogude Liidus, olen tehtud NSVL-is".

Vilniuse ülikooli rahvusvaheliste suhete ja politoloogia instituudi lektor Nerijus Maliukevičius nimetas häbiväärseks asjaolu, et laul esitati Vene põhiseaduse juubeli puhul. "Põhiseadus oleks pidanud 20 aastat tagasi esitama Venemaa uue visiooni, kuid selle asemel laulavad nad Nõukogude Liidu varemetest ja selle kunagisest hiilgusest. Ma nimetaksin seda häbi- ja haletsusväärseks," sõnas ta BNS-ile.

Maliukevičiuse sõnul on laul pisiillustratsioon Vene strateegiast nõukogudejärgses ruumis, mille lahutamatuks osaks on oma naabrite survestamine ja nende iseseisvate otsuste üle naermine.

Teine rahvusvaheliste suhete ja politoloogia instituudi lektor Tomas Janeliunas nimetas laulu "tüüpiliseks propagandalauluks, mis toetab Kremli jõupingutusi legitimeerida Nõukogude Liitu".

"Laul katab kõike, mida Kreml soovib siduda oma mõjusfääri laiendamise poliitikaga. Võimu sümbolid, Nõukogude Liidu diktaatorid ning geograafilised piirid. Loomulikult saab seda käsitleda provokatsioonina, kuigi tegemist on fiktsiooniga, millele ei peaks järgnema poliitilist vastust. Vene poliitikud, kellele seda lauldakse, peavad seda õigustatuks," lausus ta BNS-ile.

Ta lisas, et Gazmanov annab 29. detsembril Leedus kontserdi. "Gazmanovit võib pidada Vene poliitpropaganda tööriistaks. Meie näeme teda millegipärast üksnes meelelahutusäri esindajana. See ei ole äri, see ei ole meelelahutus. See on poliitpropaganda," sõnas Janeliunas.

Leedu välisministeerium BNS-ile kommentaari andma ei soostunud.