Leedu telekanali LNK saates „Tund Rūtaga“ räägiti eelmisel nädalal Norra lastekaitsest (Barnevernet) ning väideti, et see on spetsiaalselt sihikule võtnud leedu lapsed, vahendab The Local.

„Leedu lapsed võetakse Norras vanematelt ära. Leedu lapsed on Norras nõutud kaup,“ öeldi saates. Seejärel intervjueeriti Ålesundis elavat leedulannat Neringa Ozolinat.

„Sündivus on Norras madalaim,“ ütles Ozolina saatejuht Rūta Mikelkevičiūtėle. „Sugulastevaheline paljunemine on Norras suurim maailmas ning sama kehtib ka Downi sündroomi ja teiste sünnidefektidega sündinud laste kohta.“

See teema on Leedus sel aastal päevakorda tõusnud leedulanna Gražina Leščinskienė pärast, kelle poja Gabrieliuse Norra lastekaitse ema juurest ära võttis.

Leščinskienė advokaadi sõnul võeti Gabrielius tema juurest ära pärast seda, kui ta olevat „seksualiseeritult käitunud“.

Norra suursaadik Leedus Dag Halvorsen ütles, et äravõetud laste teemale kulub nüüd rohkem tema aega kui ühelegi teisele teemale.

„See teema on olnud sel aastal suurim uudislugu Leedus ja on võtnud enamuse meie ajast viimastel kuudel,“ ütles Halvorsen Norra rahvusringhäälingule NRK. „Öeldakse, et Norras on sugulastevahelise paljunemise ajalugu ning Norra laste hulgas esineb palju Downi sündroomi. Nad väidavad seetõttu, et Norra võimude jaoks on oluline saada värskeid välismaa lapsi, nagu leedu omad, et tugevdada geneetilist materjali.“

Halvorsen palkas hiljuti Leedu avalikkussuhete firma, et püüda muuta Leedus levinud väärarusaamu Norra lastekaitse kohta.

Norra lastekaitsel on praktiliselt pidevalt probleeme otsuste pärast võtta välismaalt pärit vanemate lapsi oma hoole alla.

Veebruaris süüdistas Tšehhi president Miloš Zeman Norra lastekaitset käitumises nagu natsid, sest tšehhi emal, kelle juurest võeti ära kaks poega, ei lubatud nendega tšehhi keeles rääkida.