Viis kinnipeetuist töötasid juhtivates ametites. Kahtlused on esitatud samuti kahele advokaadile, kahele advokaadiabile ja kahele füüsilisele isikule, vahendab BNS.

“Uuritakse võimalikku korruptsiooniskeemi, milles Leedu elamisluba saada või pikendada soovinud kolmandate riikide kodanikud maksid raha vahendajatele – advokaatidele ja advokaadiabidele,” seisis erijuurdlusteenistuse ja peaprokuratuuri avalduses.

Kahtlustuse kohaselt edastasid advokaadid ja nende abid raha oma tuttavatele, kel olid sidemed migratsiooniametis, need omakorda selle ametkonna töötajatele, kes võisid aidata kaasa elamislubade kiirkorras väljastamisele.

“Erijuurdlusteenistuse käsutuses on andmeid, et selles skeemis osalenud migratsiooniameti töötajad tasusid üksteisele teenuste eest rahaga,” seisis teates.

Kahtlusaluste töö- ja elukohtades ning autodes korraldati läbiotsimised.

Siseminister Artūras Melianas ütles teisipäeval BNS-ile, et ei saa juhtunut kommenteerida, kuna teda ei ole sellest informeeritud.

Pressiteate kohaselt kasutasid Leedu elamisluba saada soovinud välismaalased õigusliku alusena kõige sagedamini fiktiivseid firmasid ning harvem fiktiivabielu Leedu kodanikega. Kolmas levinud viis on kinnisvara soetamine.

Peaprokuratuuri sõnul on seadustes lünki, mis võimaldavad väliskodanikel saada osutatud alustel luba ajutiseks riigisviibimiseks. Elamisluba annab võimaluse vabalt Schengeni ruumis ringi liikuda.

Pistisevõtmise, mõjuvõimuga kauplemise, äraostmise, kuritarvitamise ja dokumentide võltsimise alusel on algatatud kriminaalasi.