Leedu välisministeerium on juba väljendanud muret seoses jõu kasutamisega rahumeelsete meeleavaldajate vastu Kiievi Iseseisvuse väljakul eelmise nädala reedel ja laupäeval, ning kutsunud vahejuhtumeid uurima ja süüdlasi vastutusele võtma, vahendab BNS.

Leedu välisministeeriumi teatel ütles suursaadik Žovtenko, et ka Ukraina valitsus on miilitsa vägivalla rahumeelsete meeleavaldajate kallal hukka mõistnud, ning rõhutas, et Ukraina välispoliitika strateegiline prioriteet on endiselt lõimumine Euroopa Liiduga.

Ukraina miilitsa eriüksus ajas laupäeva varahommikul jõudu kasutades Iseseisvuse väljakul laiali opositsiooni meeleavalduse.

Pühapäevastel protestimarssidel osales rohkem kui 100 000 inimest. Mitmel pool puhkesid meeleavaldajate ja julgeolekujõudude vahel kähmlused.

Kiievis ja mujal Ukrainas algasid meeleavaldused, kui president Viktor Janukovõtš taganes 21. novembril vabakaubanduse- ja assotsiatsioonileppe sõlmimisest Euroopa Liiduga. President põhjendas otsust, öeldes, et Ukraina ei saa lubada endale kaubandussidemete katkemist Venemaaga.