„Juhul kui Sikorski kandideerib NATO peasekretäriks, siis ta võib arvestada Leedu sajaprotsendilise toetusega,“ ütles konservatiivist seimisaadik Emanuelis Zingeris eile Poola suuruselt teises ajalehes Gazeta Wyborcza ilmunud intervjuus.

Ajaleht kirjutab, et sama meelt Zingerisega on ka seimi välisasjade komitee esimees Audronius Ažubalis.

„Oleks hea kui Radosław Sikorskist saaks NATO peasekretär. Meie vaatevinklist oleks Poola, Leedu strateegilise partneri, esindaja valimine positiivne nähtus. Poolakad eristuvad suurepärase ajaloolise mälu ja oma koha mõistmise poolest regioonis,“ tsiteerib Leedu Delfi Ažubalise sõnu.

Ažubalis ja Zingeris on esimesed NATO liikmesriikide poliitikud, kes avalikult toetavad Poola endise kaitse- ja praeguse välisminstri Radosław Sikorski kandidatuuri. Siiani on poolaka šanssidest alliansi juhiks saada rääkinud vaid meedia, teiste seas sellised mõjukad väljaanded nagu Der Spiegel ja The Economist.

Hoolimata headest Leedu-Poola suhetest on Sikorski ise eelmisel aastal vähemalt kaks korda esinenud Leedu-suunalise kriitikaga.

Hilissügisel toetas ta Venemaa ja Euroopa Liidu vahelise partnerluslepingu kõneluste taastamist, mida vastustas Vilnius. Mais 2008 võrdles ta seimis poolakate olukorda Leedus, nende olukorraga Valgevenes, millega pälvis Leedu poliitikute pahameele.

Otsus uue Põhja-Atlandi Lepingu Organisatsiooni (NATO) peasekretäri määramise kohta võetakse vastu aprillis 2009 toimuval alliansi tippkohtumisel.