Seimijuhatus tegi teisipäeval ettepaneku arutada Dmitrijevi käitumist sotsiaaldemokraatide fraktsioonis, mille liige ta on, ning väliskomitees, konservatiivid aga nõudsid Dmitrijevi Leedu delegatsiooni koosseisust kohest väljaviskamist.

Leedu ajaleht Respublika kirjutas teisipäeval, et Euroopa Nõukogu Parlamentaarses Assamblees (ENPA) Leedu seimi esindava delegatsiooni üks liige on aktiivne Venemaa huvide eest seisja ning on mõnedel ENPA istungitel Venemaa delegatsiooni koguni ametlikult esindanud..

Seimisaadiku säärasest käitumisest häirituna saatis Leedu saadik Euroopa Liidus Rokas Bernotas eelmisel nädalal välisminister Antanas Valionisele, teistele välisametkonna juhtidele ja Leedu esinduse juhile ENPA-l Jonas Cekuolis selleteemalise kirja.

Bernotas informeerib neis Leedu ametnikke sellest, kuidas kulges ENPA-l viimase Tšetšeeniat puudutava resolutsiooni arutelu. Seal vastuvõetud resolutsioon sisaldas küllalt teravat kriitikat Vene võimude aadressil.

Leedu esindajad toetasid resolutsioonieelnõu, kuid Venemaa esindajates tekitas see Bernotase sõnul “ootuspärast pahameelt ja ärritust”.

“Küllalt suurt vastukaja Strasbourg’is töötavate diplomaatide seas oli Leedu delegatsiooni liikme Dmitrijevi kõnel. Dmitirjev ütles, et Venemaad keelitatakse alailma ENPA ees võetud kohustusi täitma ning nii kui ta midagi täitmata jätab, esitatakse kohe uued nõudmised. Seimiliige väljendas hämmeldust selle üle, et miks jäävad samal ajal tähelepanuta Venemaa positiivsed algatused, nii näiteks eirati tänavu märtsis Tšetšeenias korraldatud referendumit,” täheldas Bernotas oma läkitustes.

Saadiku sõnul heitis Dmitrijev ENPA liikmetele ette Venemaa “mitteusaldamist ja ähvardamist”. ENPA resolutsioonis sisalduvat ettepanekut Tšetšeenias rahvusvahelise tribunali moodustamiseks nimetas Dmitrijev “täielikuks absurdiks”, mis olevat vastuolus “Tšetšeenia elanike arvamusega”.

“Venemaal soovitatakse istuda kõnelustelaua taha koos terroristidega? Kuid kas on keegi pidanud läbirääkimisi Põhja-Iiri terroristide või Osama bin Ladeniga?” tsiteeris saadik Dmitrijevit.

Bernotase sõnul küsisid mitmed Prantsuse, Austria, Gruusia, Läti ja teiste riikide diplomaadid pärast Dmitrijevi sõnavõttu, miks on ühel Leedu delegatsiooni liikmel “eriarvamus”.

Vene delegatsioon initsieeris resolutsiooniprojektile ligi 20 parandust, mis aga läbi ei läinud. Parandusettepanekute esitajate nimekirja eesotsas oli Dmitrijev.

Dmitrijev ise kehitas Bernatose kartuste peale vaid õlgu.

“Nojah, ma toetasin Vene delegatsiooni sellepärast, et minu meelest oli selles resolutsioonis palju valet, mitmeid üksteist välistavaid punkte. Muide, ega ma üksi neile vastuseisu avaldanud, sama tegid ka mõned Saksa, Prantsuse, Hollandi esindajad,” ütles Dmitrijev Respublikale.