Leedu asevälisminister Albinas Januška sõnul esitati protest pärast seda, kui Vene diplomaadid esitasid esmaspäeval Vilniusele noodi, mis „sisaldas kummalist väidet, nagu ei kuuluks lennukirusud ja piloot Leedu jurisdiktsiooni alla”, vahendab PM Online Interfaxi uudist.

“See tähendaks umbkaudu seda, et Venemaa nõuab enesele õigust Leedu piiri rikkuda, siis rakette loopida ning seejärel rahulikult ja takistamatult lahkuda. Kui me palusime näidata konkreetselt, millistele rahvusvahelise õiguse normidele noodi koostajad tuginesid, ei suutnud Vene diplomaadid seda teha,” ütles Januška.

“Täna esitasime Vene saatkonna kaudu protesti vallandunud propagandistliku kampaania vastu, mille eesmärgiks on diskrediteerida Leedu mainet NATO liikmena.”

Ühtlasi lükkas Leedu riigiprokuratuuri esindaja ümber esialgse väite, nagu oleks Leedus alla kukkunud Vene hävitaja riigipiiri rikkunud kogemata. „Kohtueelse uurimise käigus on kogutud piisavalt informatsiooni, mis lubab meil arvata, et piiririkkumine oli kriminaalne tegu,” ütles prokuratuuri esindaja Mindaugas Duda.