Erlingi naine parkis eelmisel õhtul uue linnamaasturi tänava serva Helsingi Kruununhaka linnaosas. Peadirektor oli beeži sõiduki ostnud neli kuud varem, teatab Helsingin Sanomat.

Erakordselt osavatel autovarastel õnnestus kuidagi immobilaiseriga varustatud autosse oma programm sisse sööta ja see aktsepteeris nende võtit. Edasi sõideti lihtsalt minema.

Erlingi naine avastas autovarguse järgmisel hommikul ning teatas sellest mehele ja politseile.

„Olin vaid kaks nädalat varem istunud koos politseiülem Mikko Paatero ja piirivalvepealiku Jaakko Kaukaneniga koosolekul, kus tõdeti, et sellisteks autovargusteks tuleb valmistuda. Harjutasime, kuidas tegutseda, kui selline olukord tekib,“ rääkis Erling. „Nüüd sain isega kogeda, et kõik toimib.“

Erling teatas pärast naise kõnet vargusest oma alluvatele. Need märkasid, et Eesti laevadele oli hommikul läinud kolm Leedu registreerimismärkidega Honda CR-V-d.

Helsingist oli samal ööl varastatud veel kaks linnamaasturit. Soome võimud teatasid juhtunust Eesti kolleegidele, kes Hondad peatasid ja nende juhid vahistasid.

Autod osutusid Helsingist varastatuiks. Uurimisel selgus, et leedulastel oli kindel tööjaotus.

Kaks varast viisid öösel autod omanike juurest minema ja kolm ülejäänut viisid need laevaga riigist välja. Soomes pandi autodele Leedu registreerimismärgid.

Helsingi kohus mõistis autosid juhtinud 48-aastase Valdas Cikanavičiuse, 45-aastase Donaldas Daugvila ja 32-aastase Vaidas Jarmalavičiuse kolme varguse eest kaheks ja pooleks aastaks vangi.

Politsei on tabanud ka neljanda leedulase, kes on eeluurimisvangistuses. Viies mees on rahvusvaheliselt tagaotsitav.