„Naaberriik Venemaa käitumisele tuleb tähelepanu pöörata. See riik ei kahtle oma naabrite vastu sõjalise jõu kasutamise osas ning praegugi jätkab ta agressiooni Ukraina vastu,“ hoiatab käsiraamat. „On kõige tähtsam, et tsiviilisikutel on teadmine ja soov vastu astuda. Kui vastupanu on tugev, on vaenlasel raskusi õhustiku loomisega sõjaliseks invasiooniks.“

Juhis, mis on kättesaadav nii raamatukogudes, koolides kui ka interneti teel, õpetab Venemaa invasiooni korral informatsiooni koguma, esmaabi andma ja looduses ellu jääma. Ühtlasi tutvustab see ka naaberriigi relvastust.

Käsiraamatu autor, Leedu kaitseministeeriumi töötaja Karolis Aleksa ütles, et „inimesi sellise juhendi väljaandmine ei hirmuta“, pigem vastupidi, nende jaoks on säärase käsiraamatu olemasolu oluline. „Ühtlasi saadab see ka Venemaale sõnumi – ärge tehke seda. Me oleme valmis ja ei lase ennast ukrainlaste kombel tüssata,“ märkis Aleksa.

Leedu kaitseminister Juozas Olekas lisas, et riik „demonstreerib, et kes iganes peaks ületama tema piiri, saab Leedu ühiskonna ja kaitsejõudude tugeva vastupanu osaliseks.“ „Vene president Vladimir Putin mõistab ainult jõu keelt,“ tõdes ta.

Raamatuga on võimalik tutvuda siin!