“Ekspertgrupp jätkab kohtumisi ja tööd, aga põhiküsimus on nihkunud diplomaatia valdkonda,” ütles minister kolmapäeval ajakirjanikele, vahendab BNS. “Meie Euroopa Liidu kolleeg Austria ei taha tunnistada oma viga ega öelda mõnel muul viisil seda, mida me temalt ootame.”

“See on õigupoolest diplomaatiline keel ja ma tõesti loodan, et diplomaatiliste teenistuste juhid leiavad sellele lahenduse.”

Austria võimud pidasid 14. juulil Leedu poolt väljastatud Euroopa vahistamisorderi alusel kinni endise KGB ohvitseri Mihhail Golovatovi, keda Leedu prokuratuur peab vastutavaks 13. jaanuaril 1991. aastal Vilniuse teletorni juures toimunud veriste sündmuste eest. Austria lasi Vene kodaniku vabaks vähem kui ööpäeva jooksul.

Golovatov oli 1991. aasta jaanuaris Vilniuse teletorni hõivanud eriüksuse Alfa komandör.

Austerlaste teguviis vihastas Leedut, keda hiljem asusid toetama ka Läti ja Eesti. Mõned Leedu ja Austria poliitikud on arvamusel, et Austria allus Venemaa survele. Austria ise väidab, et oli sunnitud Golovatovi vabaks laskma, sest Leedu ei suutnud õigeks ajaks vajalikke dokumente esitada.

Golovatovi juhtumi kallal on tööle asunud Leedu ja Austria ühine töörühm.