„Kindlasti ei saa me ignoreerida kasvavaid negatiivseid tendentse, mis kujunevad NATO võetud kursi tagajärjel jõudude tasakaalu teadlikuks kõigutamiseks Euroopas, sealhulgas Põhja-Atlandi alliansi sõjalise potentsiaali tugevdamine Vene piiride lähedal ja USA ülemaailmse raketikaitse Euroopa segmendi loomine,“ vahendab RIA Novosti Lavrovi sõnu. Lavrov kinnitas, et Venemaa astub kõik vajalikud sammud oma rahvuslikule julgeolekule tekkinud riskide ja ohtude tõrjumiseks.

Lavrov väljendas samal ajal lootust, et NATO omandab taas terve mõistuse ning selle liikmed loobuvad vastasseisuskeemide reastamisest.

Lavrov märkis ka, et Moskva on veendunud Euroopa Liiduga suhete parandamise võimalikkuses. „Lähtume sellest, et mõistlikku alternatiivi vastastikku kasulikule partnerlusele Venemaa ja Euroopa Liidu vahel ei ole – liiga palju seob meid geograafilises, majanduslikus, ajaloolises ja lihtsalt inimlikus plaanis,“ ütles Lavrov ja lisas, et praeguse kriisi kutsus esile Brüsseli soovimatus pidada võrdõiguslikku dialoogi.

Lavrov tuletas meelde, et Brüssel on sidunud sanktsioonide kaotamise Minski kokkulepete täitmisega. „Selline seos on absurdne, sest meie maa, nagu teada, ei ole ju konflikti osapool Ukrainas. Selline küsimuse asetus ainult õhutab Kiievit karistamatult Minski meetmetekompleksi realiseerimist saboteerima. Tuleb välja, et Venemaa-EL-i suhted on muutunud Ukraina võimude vastutustundetu liini pantvangiks,“ ütles Lavrov.