„Me juhtisime oma Jaapani sõprade tähelepanu sellele, et suveräänsuse küsimust saarte üle ei arutata. See on Vene Föderatsiooni territoorium,” rõhutas Lavrov TASS-i vahendusel.

Lavrov märkis, et Moskva ja Tokyo vahel on endiselt olulised erimeelsused rahulepingu küsimuses.

„Positsioonid olid algselt diametraalselt vastupidised, me oleme sellest korduvalt rääkinud, aga meie liidrite poliitiline tahe suhted Venemaa ja Jaapani vahel täielikult normaliseerida õhutab meid seda dialoogi aktiviseerima,” ütles Lavrov.

Lavrov lisas, et rahulepingu küsimuses edasi liikumiseks peab tunnustama Teise maailmasõja tulemusi täies mahus, sealhulgas Venemaa suveräänsust kõigi Lõuna-Kuriili saarte üle.

„Me kinnitasime täna oma valmisolekut töötada 1956. aasta deklaratsiooni alusel, mis tähendab eelkõige kõige esimese sammu vaieldamatust – Teise maailmasõja tulemuste tunnustamist täies mahus meie Jaapani naabrite poolt, sealhulgas Vene Föderatsiooni suveräänsust kõigi Lõuna-Kuriili aheliku saarte üle, seda enam, et see on fikseeritud ÜRO hartas ja arvukates dokumentides, mis allkirjastati Teise maailmasõja lõppemise raames, täpsemalt 2. septembril 1945. aastal ja reas järgnevates dokumentides,” ütles Lavrov. „See on meie baasseisukoht ja ilma sammuta selles suunas on väga raske arvestada mingi edasiliikumisega teistes küsimustes.”