„Venemaa pooldab tugevalt Ukraina kriisi kõikehõlmavat ja kaasavat rahumeelset reguleerimist ja sellise reguleerimise realistlikuks aluseks on Minski kokkulepped... Ja täna on kõige olulisem vajadus otsese üleukrainalise dialoogi alustamine... Rõõmustav on, et sellise lähenemise alternatiivitust hakkavad minu arvates tunnistama ka meie lääne partnerid. Ja ma loodan, et nähtavas tulevikus ees seisvad kontaktid erinevatel tasemetel, erinevates formaatides aitavad selles suunas liikuda,“ ütles Lavrov pressikonverentsil.

Lavrovi sõnul peab Ukraina rahvas ilma igasuguse sekkumiseta väljastpoolt otsustama oma tuleviku.

Lavrovi sõnul püüdleb Venemaa Berliinis ees seisvatel nn Normandia formaadis välisministrite tasemel läbirääkimistel viivitamatu relvarahu poole Ukraina idaosas.

Vene välisminister ütles, et Ukraina president Petro Porošenko andis mõista, et on põhimõtteliselt valmis arutama olukorra reguleerimise plaani Donbassis, mille esitas Venemaa president Vladimir Putin.

Moskval on Lavrovi sõnul oma ettepanekud Donbassi staatuse ja Ukraina põhiseadusliku reformi kohta.

Lavrovi sõnul ei suuda mitte keegi esitada konkreetseid fakte Vene sõjaväelaste ja relvastuse olemasolu kohta Ukrainas.

Ta ütles, et Donbassi „vastupanuvõitlejad“ on valmis tooma raskerelvastuse eraldusjoonelt ära. Tähtsaim ülesanne on tagada tsiviilisikute ohutus.

Lavrov ütles, et Ukraina-Vene piiri kontrollimise küsimuse kogu selle ulatuses võib tulla kõne alla alles pärast Donbassi olukorra lõplikku poliitilist reguleerimist. Donetski ja Luganski rahvavabariikide võimuorganite esindajad peavad saama garantiid eristaatuse kohta, julgeolekugarantiid nende territooriumide rahvast esindavate struktuuridena.