Urbanovičs, Paiders ja Jurgens kasutavad sõna okupatsioon jutumärkides, vahendab Läti Delfi. Raamatu lätikeelses versioonis kirjutab Urbanovičs: „Okupatsioon on Lätis viigileht, millega varjatakse häbi selle üle, et Ulmanis andis Läti Nõukogude Liidule ilma ühegi lasuta.“

Raamatu tiraaž on 1000 eksemplari. Pea kõik need on ära kingitud, sealhulgas koolidele.

Seimiliige erakonnast Ühtsus, literaat Janīna Kursīte-Pakule ütles, et raamat näitab hästi, et Venemaa on üle läinud palju peenematele naaberriikidele mõjuavaldamise vormidele – kultuuri, meedia ja kirjanduse kaudu.

Urbanovičs ei suutnud esmaspäeval LNT telesaates „900 sekundit“ anda ühemõttelist vastust küsimusele, kas Läti okupeeriti. Ajakirjanike küsimusele, kas okupatsioon oli või mitte, vastas ta jaatavalt: „Sellises mõistes, nagu teie sellest aru saate.“ Urbanovičs ütles, et ei kasuta sõna okupatsioon – rahvusvahelise õiguse normide järgi ja ekspertide arvates Balti riigid annekteeriti ja inkorporeeriti.

Urbanovičs pole nõus sellega, et kardab sõna okupatsioon kasutada. „Ma ei karda seda sõna. Aga ajaloolisi fakte on erinevaid ja praegu neid politiseeritakse,“ ütles seimiliige.

Urbanovičs rõhutas, et oma raamatus ei eita ta okupatsiooni fakti. „Raamatut kirjutasime me pikka aega. Tahtsime algatada positiivse diskussiooni, aga saime peamiselt kriitikat,“ ütles Urbanovičs ja lisas, et raamat kavatseti välja anda pool aastat pärast valimisi, et diskussioon oleks konstruktiivne, kuid olukord muutus.