Ettepanekut toetas 43 seadusandjat, vastu hääletas 46 ning üks saadik jäi erapooletuks, vahendab BNS.

Poolt hääletasid Üksmeele Keskus, opositsiooniline roheliste ja talurahva liit, vastu olid võimuliitu kuuluvate erakondade liikmed ja sõltumatud saadikud.

Üksmeele Keskus on pakkunud õigeusu jõulude riigipühaks muutmist juba mitme aasta vältel, ent need ettepanekud ei ole kunagi enamuse saadikute toetust pälvinud.

Hiljutine referendum, millega vene keelele nõuti teise riigikeele staatust, tõstatas Lätis ühiskondliku sidususe küsimuse. Referendumijärgsetes diskussioonides on avaldatud arvamust, et erinevast rahvusest inimeste ühtsustunde edendamiseks tuleks õigeusu jõulud riigipühaks kuulutada.

Peaminister Valdis Dombrovskis ütles varem, et õigeusu jõulud võidakse muuta ametlikuks tähtpäevaks, ent mitte riigipühaks, nagu pakub Üksmeele Keskus.

Zatlersi Reformipartei teatel töötab erakond tööseaduse muudatuste kallal, mis annaksid töövõtjatele võimaluse valida päeva, mil nad soovivad usupüha või perekondlikku tähtpäeva tähistada. Vene õigeusklikud saaksid oma päeva ära kasutada 7. jaanuaril, katoliiklased aga näiteks 15. augustil, mil tähistatakse neitsi Maarja taevassevõtmise püha. Seega saaksid töövõtjad vabaks päeva, mis on nende jaoks tähtis, selgitas erakonna esindaja.