Spiooniprogrammidest odavates Hiina nutitelefonides teatas esimesena firma Kryptowire, mille andmetel võib see probleem puudutada 700 miljonit seadet, millest suurem osa müüdi ilmselt maha Hiinas, vahendab Läti Delfi.

Kryptowire’i töötaja isiklikuks tarbeks ostetud nutitelefonist BLU leiti kaks lihtsat programmi, mille oli välja töötanud teine Hiina firma Shanghai Adups Technology. Need olid installitud tehases ning kogusid pidevalt ja edastasid Hiinas asuvatele serveritele järgmisi andmeid:

* SMS-ide sisu (iga 72 tunni järel);
* Kõnede ajalugu (iga 72 tunni järel);
* Personaalne identsifitseerimisinformatsioon (PII, iga 24 tunni järel)
* IMSI ja IMEI identifikaatorid;
* Informatsioon asukoha kohta;
* Installitud programmide nimekiri.

Shanghai Adups Technology tunnistas probleemide olemasolu, kuid eitas väidet, et teeb koostööd Hiina eriteenistustega, ning selgitas, et kogub andmeid turunduseesmärkidel.

Läti telekanali TV3 saade „Nekā personīga" teatas Läti IT-julgeolekustruktuurile Cert.lv viidates, et kaheksa sellise programmiga seadet leiti Läti riigiasutuste töötajatelt. Telefonid, mis olid vabalt lülitunud erinevate ministeeriumide ja asutuste võrkudesse, olid sadu kordi ühendust võtnud tundmatute Hiina serveritega.

Cert.lv ei oska öelda, millist informatsiooni ametnike telefonid Hiinasse saatsid. Praegu püütakse välja selgitada kust ametnikud need telefonid said. Arvatavasti ostsid nad need isiklikeks vajadusteks ja tõid kaasa välismaalt.