Nagu seletas Läti president, käib jutt juudiorganisatsioonidele kuulunud vara tagastamisest, mis kuulus neile 1940. aasta seisuga. Bērziņši sõnul arutas ta seda küsimust Ameerika juutidega oma viimatise USA visiidi ajal.

“Ma ei ei osalenud selles protsessis, kuid kõiki asju tuleb vaadelda mõistliku inimliku loogika vaatenurgast. Juhul kui võib soritada heateo, siis miks see tegemata jätta? Mina arvan nii,” ütles Bērziņš LTV-le.

President rõhutas, et mõistlik oleks tagastada kogukonnale objektid, mis on praeguseks nutuses seisus. “See ei puuduta ainult neid [juudi kogukonda], vaid ka teisi ühiskondlikke organisatsioone, mis on valmis hoolitsema heakorra ja normaalse elu eest nendes hoonetes. See käib kogu Läti kohta.”

Samas Bērziņš ei toeta eraisikutest juutidele vara tagastamist, kuna see samm tooks tema arvates kaasa suure negatiivse lainetuse ühiskonnas.

Juutidele vara tagastamise küsimus tõusis päevakorda rahvuslaste VL-TB/LNNK parlamendifraktsiooni vastuseisu tõttu. Ühendus süüdistab peaminister Valdis Dombrovskist koalitsioonileppe rikkumises. Valitsusjuht oli andnud korralduse luua juudi kogukonnale kinnisvara võimaliku tagastamise küsimusele hinnangu andmiseks erikomisjon.