„Rääkides oligarhidest, kui me võrdleme olukorda neli aastat tagasi ja täna, siis olgem täpsed. Sellised klassikalised oligarhide tunnusjooned nagu pressi ning majandusliku ja poliitilise võimu ühtede inimeste kätte koondumine on tegelikult realiseeritud – praegu on olukord palju selgem ja keegi enam ei tseremoonitse,“ ütles president Läti Delfi vahendusel.

„Kui me võrdleme, mis toimus pressiga neli aastat tagasi ja mis toimub praegu, siis tegelikult on olukord palju, palju hullem,“ lisas Zatlers.

Küsimusele, miks ta kogu selle nelja aasta jooksul oligarhidest midagi ei rääkinud, vastas Zatlers, et ei tahtnud rääkida tõendamata faktidest.

„Iga presidendiametis oldud aastaga sain ma rohkem informatsiooni selle kohta, mis riigis toimub. Ja, olles täpne inimene, ei olnud ma veendunud, faktidega toetatud, ma ei pane kunagi inimestele silte külge. Alles siis, kui mul oli täielik informatsioon selle kohta, mis tegelikult toimub ja millele viitavad faktid, rääkisin ma sellest rahvale,“ ütles Zatlers.

Näitena sellest, kuidas Läti raha läheb off-shore firmade arvele, tõi Zatlers Suurbritannia kohtu poolt külmutatud 135 miljonit dollarit, mis kuulub Ventspilsi linnapeale Aivars Lembergsile. Korruptsioonivastase võitluse büroo uuris neid off-shore firmasid ja selgus, et raha tegelik saaja oli „keegi seimiliige, keda parlamendis solidaarselt toetati“.

„Silmad ja kõrvad on mul alati avatud olnud, kuid praegusel hetkel on informatsiooni hulk jõudnud kriitilise piirini ning kiiresti ja täpselt tuleb vastu võtta otsus. Selline hetk on kätte jõudnud.