Peaminister ütles pärast kinnist kohtumist valitsuskoalitsiooni seimifraktsioonide liidritega, et järgmisele nädalale tõsta kavatsetud valimised jäävad ära, et “ei tekiks vähimatki kahtlust” nende legitiimsuses.

Läti seim kavatses tagasi valida praeguse presidendi Vaira Vike-Freiberga ja võttis nädala algul kiiruga vastu otsuse korraldada ennetähtaegsed valimised. Otsust põhjendati sooviga anda riigipeale senise töö jätkamiseks suurem kindlus. Eriti olevat see vajalik välispoliitikas, kus käesoleva aasta on otsustava tähtsusega Läti saamisel Euroopa Liidu ja NATO liikmeks, mis peaks toimuma 2004. aastal.

Repše kinnitas, et koalitsioon jääb kindlaks kavatsusele Vike-Freiberga tagasi valida, vastavasisulisele dokumendile on alla kirjutanud kõik fraktsioonijuhid.

President on kujunenud lahendusega nõus, ütles peaminister. Repše sõnul nurjus ennetähtaegsete valimiste plaan esmajoones seetõttu, et info lekkis liiga varakult ajakirjandusse. “See oli enneaegne sünd ja selline on tagajärg”. Ennetähtaegsete valimiste kavatsus oli hea, aga seadusandjatele said saatuslikuks algselt kahe silma vahele jäänud põhiseaduslikud protseduurid.

Vike-Freiberga ametiaeg saab ümber juulis ja parlamendis läbi viidavad valimised toimuvad viimase otsuse põhjal nagu harilikult juunis. 100-liikmeline seim valib presidendi neljaks aastaks, üle kahe korra järjest ametis olla ei saa.

Teisipäeval teatas Vike-Freiberga, et ei pea ennetähtaegseid presidendivalimisi rutakaks. “Siin pole mingisugust kiirustamist. Nii palju kui mina tean, on praegu neli valitsuskoalitsiooni parteid ning üks opositsiooniline väljendanud valmidust toetada sedasama presidenti, kes on ametis juba alates 1999. aastast, ja neil on selleks täielik õigus,” märkis riigipea.

President lisas, et valimiste kiire korraldamine ei jäta teisi võimalikke kandidaate kandideerimisõigusest ilma. “Kui viis kuuest parteist on juba öelnud, et nende kandidaat on Vaira Vike-Freiberga, siis jäävad vaid 24 saadikut, kes võiksid neid esitada, ent nende kandidaatide šansid on väga väikesed,” ütles riigipea.