Need meetmed sisalduvad politsei distsipliini parandamise kavas, vahendab BNS ajalehte Diena.

Kavandatavad meetmed peaksid mitte üksnes aitama kontrollida politseinike tööd, vaid tõhustama ka nende julgeolekut, ütles politsei pressiesindaja Beāte Labinska.

Distsipliini parandamise kava annab hinnangu ka seadusemuudatuste vajalikkusele. Näiteks võidakse siseasjade süsteemi töötajate sobivust ametisse hakata üle vaatama sagedamini kui praegu – kord kahe aasta vältel.

Samuti sisaldub kavas idee koostada elektrooniline andmebaas politseinike sõrmejälgedest, mis aitaks tuvastada kuritegusid toime pannud politseinikke. Praegusel ajal on politsei andmebaasis 245 000 kirjet kuritegudega seotud isikute sõrmejälgedest, ent politseinike sõrmejälgede andmebaasi loomine võib nõuda seadusandlike aktide muutmist.

Rääkides politseiautode varustamisest GPS-seadmete, audio- ja videosalvestussüsteemidega, osutas Labinska, et osad politseiautod on nendega varustatud juba praegu. Politsei ei ole veel koostanud projekti maksumuse hinnangut.

Küsimus distsipliinist politseis tõstatus pärast tulevahetust Ida-Läti linnas Jēkabpilsis aset leidnud röövimiskatse käigus toimunud tulevahetust, kui selgus, et neli viiest relvastatud röövlist olid politseinikud. Hiljem tuli ilmsiks veel politseinike ebaseaduslikke tegusid ning siseminister Linda Mūrniece esitas tagasiastumisavalduse. Ta nõustus siiski jätkama kuni 6. juunini ning töötama välja politsei reformimise kava.