Straujuma tuletas meelde, et korra eest linnas vastutab nii päeval kui ka öösel munitsipaalpolitsei, vahendab Läti Delfi. „Linna juhtkond peaks oma külaliste turvalisuse tagama,“ ütles Straujuma.

Ventspilsi linnapea Aivars Lembergs saatis teisipäeval, 13. mail NATO peasekretärile Anders Fogh Rasmussenile kaebuse seoses NATO meremeeste käitumisega linnas.

„NATO meremehed pidasid ennast Ventspilsis sea moodi üleval, ignoreerisid Läti seadusi ja omavalitsuse reegleid. Olles end purju joonud, rahuldasid nad oma loomulikke vajadusi avalikes kohtades ja vitriinidele, oksendasid, tarbisid avalikult alkoholi, mis ei ole lubatud. Samuti murdsid nad peenardest lilli, et kinkida neid prostituutidele,“ teatas linnapea Lembergs.

Straujuma märkis, et need on argised intsidendid, mida ei maksa võtta millegi erilisena. „Arvestades aga sellega, et jutt käib teiste riikide sõjaväelastest, palusin ma ennast informeerida juurdluse käigust, mille kiireid tulemusi me ootame,“ ütles peaminister.

Straujuma rõhutas, et NATO on Läti julgeoleku garantii. „Läti on NATO liige ja NATO sõjaväelased on meie sõdurid. Teiste NATO riikide sõjaväelaste viibimisel meie maal selles keerulises rahvusvahelises olukorras, mis on seotud Venemaa agressiivse, kõiki rahvusvahelisi norme rikkuva tegevusega Ukrainas, on suur tähtsus ning ma olen veendunud, et Läti elanikud tunnistavad seda täiel määral,“ ütles Straujuma ja tuletas meelde, et NATO sõjaväelased viibivad riigis Läti kutsel.

Läti vetes toimuvad 9.-22. mail rahvusvahelised miinitõrjeõppused Open Spirit 2014, milles osaleb 26 laeva. Eelmisel nädalavahetusel toimus Ventspilsis mitmeid intsidente, eriti lõbustusasutuste juures, milles sai mitu sõjaväelast kannatada. Üks Hollandi meremees viibib raske peavigastusega haiglas.