“Punapartisanidega kohtumine – see on presidendi valik. Meisse see ei puutu. Teine asi on muidugi see, mis kohtumisele järgneb,” märkis Ojārs Stefans. Tema sõnul on endistele metsavendadele täiesti vastuvõetamatu kommunistliku režiimi eest võidelnutele veteranidele mõeldud soodustuste andmine.

“Millised on vastupanuliikumises osalenutele toetuste jagamise kriteeriumid? See on riigi tänu inimestele, kes oma eluga riskides võitlesid Läti sõltumatuse ja vabaduse eest. Punaste partisanide eesmärk oli täiesti teine. Vastupidi – see oli [võitlus] võõra ja läti rahvale vaenuliku kommunistliku ideoloogia eest, mis tõi Lätile palju kannatusi,” selgitas metsavendade ühenduse esimees.

Stefans rõhutas, et rahvuslikult meelestatud partisanid võivad ka praegu suhelda oma endiste vaenlastega. “Kõik sõltub inimlikust kontaktist. Kas see on olemas, või seda pole. Kuid me ei lasku kellegiga ideoloogilistesse vaidlustesse. Me oleme ammu oma sõjakirve maha matnud,” selgitas ta.

Endiste metsavendade eestkõneleja sõnul pole neil kavas punapartisanidega lepitust otsida ega osaleda ühisüritustel ning ühiseid algatusi ette võtta.

“Tuleb aru saada, et punased partisanid ei olnud sõdurid, kes võitlesid ausalt rindel, kuivõrd see sõjas üldse võimalik on. Neid saatis Moskva [metsa] konkreetsete ülesannetega, mis olid suunatud läti rahva vastu. Nad koostasid represseerimisele kuuluvate inimeste nimekirju, hävitasid Lätile ustavaid kodanikke,” teatas Stefans.