Infoagentuuri Interfaxi teatel tegi seimile vastava ettepaneku parempoolne erakond Kodanike Liit, mille esindajad valmistasid ette ka seaduseelnõu. Sama ettepanekut arutas eelmise nädala algul ka valitsuskoalitsioon, mis toetas seda algatust.  

Päeva valik seoti just 23. augustiga 1939, mil Nõukogude Liit ja Saksamaa sõlmisid mittekallaletungi lepingu, mille ajaloolased ristisid hiljem Molotov-Ribbentropi paktiks (mõlema riigi välispoliitika juhtide nimede järgi).

Selle juurde kuulusid ka salaprotokollid, millede kohaselt Moskva ja Berliin jagasid oma mõjusfäärid Ida-Euroopas, mis tingis hiljem sealsete riikide ja territooriumite okupeerimise.

Lätist sai sel moel teine endise Nõukogude Liidu riik, mis võrdsustas mälestuspäeva abil kommunismi ja natsionaalsotsialismi kuriteod. Mais 2009 võeti sarnane otsus vastu ka Eestis.

Ka Euroopa julgeoleku- ja koostööorganisatsioon OSCE parlamentaalne assamblee võttis 3. juulil 2009 vastu resolutsiooni, millega võrdsustati Nõukogude Liidu ja Kolmanda Reichi „vägiteod" - see tõi aga oodatult kaasa Moskva pahameele.

Lisaks pakkus OSCE teha 23. august stalinismi ja natsismi ohvrite mälestuspäevaks.