Eelmisel nädalal saatis Läti kaitseministeerium välisministeeriumile kirja, et see nõuaks ÜRO pagulasameti (UNHCR) kampaaniast „solvavate“ elementide eemaldamist.

Kaitseministeeriumi kantsler Jānis Garisons märkis, et kampaanias väideti nii otseselt kui kaudselt, et sõjaolukorras eelistaksid ka lätlased pigem kodumaalt lahkuda kui selle eest võidelda. Ministeeriumi hinnangul solvab see Läti kaitsejõude ja iseäranis vabatahtlikke kaitseliitlasi. „Läti rahva kaitsetahe aitab vältida olukorda, kus inimesed peaksid kodust põgenema,“ leidis Garisons.

Siin räägib iraaklanna Dina, et põgenes sunnitud abielu eest, kuna tulevane abikaasa ei tahtnud tal õppida lasta. Lätlanna Kristīne arvab, et tema teeks sama.

Pagulasameti Põhja-Euroopa pressiesindaja Zoran Stevanović ütles uudisteagentuurile LETA, et kampaania eesmärk on näidata, et sõjapõgenikud vajavad kaitset. „Nad on samasugused inimesed nagu meie, kes põgenevad, et oma elusid päästa,“ ütles Stevanović.

Lisaks kaitseministeeriumile on kampaania ärritanud ka osa Läti internetikasutajatest. Ühes kommentaaris seati põgenike asemel plakatil kõrvuti kurdi võitleja ja Läti kaitseliitlane.