Telesaate „De facto“ autoritel õnnestus Vene ja Ukraina veebilehtedel avaldatud telefoninumbril helistades välja uurida, millise summa eest ja millisetel tingimustel Läti elamisloa saab, vahendab Läti Delfi.

Esinedes Dmitrina Venemaalt, kellel on vaja elamisluba lisaks endale ka naisele ka kahele lapsele, helistas „De facto“ ajakirjanik arvukates kuulutustes ära toodud numbritele. Esimesest kohast öeldi, et Läti elamisloa võib saada, asutades seal välisriigi firma esinduse. Selleks pole lisatasu vaja maksta, tuleb lihtsalt dokumendid õigesti vormistada. Kui kliendil oma firmat ei ole, soovitatakse asutada off shore-ettevõte.

Läti elamisloa saamiseks vajalik täispakett teenuseid läheks „Dmitrile“ maksma 9000 eurot temale endale pluss 4000 eurot kõigi ülejäänud pereliikmete eest (kokku 21 000 eurot). Elamisluba kehtib aasta, aga hiljem saab seda pikendada 700 euro eest iga isiku kohta.

Teisel telefoninumbril helistades pakuti „Dmitrile“ analoogilist teenust madalama hinna eest – 5000 eurot tema enda elamisloa ja 1000 eurot ülejäänud perekonnaliikmete oma eest.

Läti kodakondsus- ja migratsiooniameti juhataja asetäitja Maira Roze sõnul on kuulutuste autorid Läti juriidilised isikud. „Erinevat liiki dokumentide täitmiseks välismaalastele abi osutamine on hea sissetulek. Ometi ei arva ma, et sellised skeemid annavad tunnistust Läti Vabariigi seaduste puudulikkusest. Praegusel juhul on välismaa firma värskelt asutatud esindusel vaja teha aktiivselt tööd, et Lätile kasu tuua. Kui esindus midagi ei tee, tuleb elamisluba mõne aja pärast tühistada,“ ütles Roze.

Läti julgeolekupolitsei kinnitas, et teab selliste skeemide olemasolust, kuid leiab, et mingi välismaa firma osakonna fiktiivsust on suhteliselt keeruline tõestada, eriti kui õiguskaitseorganite käsutuses ei ole negatiivset informatsiooni firmat esindava välismaalase kohta.